Електрически котел или нагревателно фолио? Сравнение
Индукционен котел или нагревателно фолио? Сравнение

Индукционен котел или нагревателно фолио? Сравнение

Постоянното покачване на цените на твърдите горива води до нарастващ интерес към всяка алтернатива на пелети, газ или въглища. Но дали всеки е еднакво полезен? Със сигурност не. Дори в широката категория електрическо отопление имаме дилема: термопомпа, индукционен котел или нагревателно фолио? Нека проверим и сравним последните две възможности.

През последните месеци алтернативното отопление се превърна в тема №1 във форуми и тематични групи във Фейсбук. Има много въпроси относно мненията за индукционни котли, термопомпи или отоплителни фолиа.

Нека да разгледаме индукционните печки, които са едно много интересно предложение за хората, интересуващи се от модерно, екологично отопление с електричество.

Индукционно отопление - какво е това?

Индукционното отопление не е разпространено в нашата страна засега много собственици дори не са чували за това решение и все повече търсят основна информация за индукционните котли .

Какво трябва да знаем преди да решим да инвестираме в индукционно отопление: 

 • За разпределение на топлината могат да се използват съществуващите системи за отопление и битова гореща вода
 • Оптималната мощност на индукционния котел зависи от много фактори включително топлоизолацията на сградата 
 • Индукционната пещ загрява водата до температура макс. 85⁰C 
 • Не се изисква годишен преглед
 • Срокът на експлоатация на индукционния котел е приблизително 30 години 

На пръв поглед, когато имаме котел на пелети, котел на въглища или газова пещ – замяната с индукционна изглежда просто и желано решение.

Как работи индукционната пещ?

Принципът на работа на индукционната пещ се основава на явлението електромагнитна индукция, открито през 1831 г. от британския физик Майкъл Фарадей. В индукционен котел има индукционна намотка , която произвежда енергия от магнитно поле . След това тази енергия се преобразува в топлинна енергия , която се прехвърля към топлообменника , който представлява метално ядро ​​и тяло. Топлината се поема от топлинната среда , която циркулира в отоплителната система. В случай на индукционни котли топлинният фактор е водата .

Заслужава да се отбележи, че индукционната бобина е незаменяема част и практически не се износва в нормалния хоризонт на употреба. Това значително отличава индукционния котел от традиционния електрически бойлер , при който подмяната на резистивния нагревател рано или късно става необходимост. 

Индукционна пещ - предимства и недостатъци

Индукционната пещ има много предимства, включително гореспоменатата липса на необходимост от подмяна на съществуващата отоплителна инсталация и издръжливостта на индукционната бобина. Предимствата на това решение, разбира се, са много повече и включват: 

 • Тиха работа – индукционният котел не генерира никакъв шум , за разлика от традиционните котли или термопомпи.
 • Времето за загряване на водата е много кратко – загрява моментално.
 • Производителността на индукционния котел е постоянна независимо от външната температура.

Последната характеристика е важна, когато сравняваме индукционна пещ и термопомпа, които при по-ниска външна температура ще консумират повече електроенергия, необходима за отопление на сградата.

Като всяко устройство и тази отоплителна система с индукционен котел обаче има своите недостатъци, които не трябва да се забравят. Сред тях на първо място е високата цена на индукционния котел . Въпреки че производителите на тези устройства се хвалят, че са до половината по-евтини от термопомпата, реалността показва, че на подобни твърдения не бива да се вярва напълно. 

Модерна отоплителна система, старо подово отопление

В допълнение към относително високата цена, един от по-съществените недостатъци на индукционните пещи е свързаната с тях система за разпределение на топлината. Въпреки че самата топлина се произвежда в модерен и екологичен котел, нейното разпределение се извършва чрез доста традиционни методи и инсталации с всичките им недостатъци. Обикновено това е водно подово отопление или обикновено радиатори. Недостатъците на тези решения, както досега често срещани, се считат от много хора за норма и се пренебрегват, но си струва да отделите малко време, за да ги разгледате, тъй като те могат да бъдат избегнати.

Системата за водно подово отопление носи много проблеми, най-често свързани с неправилно или небрежно подреждане на отоплителни тръби под пода. Последицата от това е намален отоплителен комфорт, тъй като топлинната енергия ще бъде неравномерно разпределена което ще се отрази на благосъстоянието на членовете на домакинството.

Друго слабо място може да бъде колекторът за отопление на водата , което също влияе върху равномерността на отоплението в отделните помещения и изисква допълнително пространство.

Трябва също да се помни, че водното подово отопление е аварийна инсталация и в случай на повреда или механична повреда причинява щети в значителен мащаб , което генерира значителни разходи. Водата е едно от най-ерозиращите вещества, което се изразява в степента на повреда на инсталациите, базирани на нея.

Индукционни и инфрачервени - общи черти и разлики

Индукционните пещи и инфрачервеното отопление с фолио имат няколко общи характеристики:

 • Те са екологични , което може да доведе до по-ниски такси в бъдеще.
 • Те използват само електричество , на което се основава цялото съвременно строителство, най-често оборудвано с фотоволтаични инсталации.
 • Те не изискват поддръжка – както при термопомпите или традиционните системи за отопление на твърдо гориво.

Индукционна пещ или нагревателно фолио – и двете решения могат да се използват като допълнителен източник на топлина , което ги прави гъвкави. Въпреки че при инфрачервените нагревателни фолиа тази гъвкавост е по-голяма, тъй като ако решите да ги монтирате в едно помещение, не е необходима допълнителна инсталация за разпределяне на топлината. 

Топлоизолацията на сградата също е много важна обща характеристика на двете системи , тъй като е от решаващо значение за ефективността на двете устройства. Както инфрачервените нагревателни фолиа, така и индукционните печки работят най-ефективно, когато къщата е добре изолирана .

Индукционна пещ или нагревателно фолио - сравнение на разликите

Дизайн на устройството: това е друга важна разлика. Отоплителното фолио е устройство с по-проста конструкция , което го прави по-малко податливо на аварии или повреди. Въпреки че индукционната пещ, загряваща водата, циркулираща в тръбите на подовото отопление , не е особено предразположена към големи повреди , самата отоплителна система го прави.

Топлоразпределителна инсталация: необходима за индукционен котел, а самата фолиова система е отоплителна инсталация, решение 2 в 1 .

Живот на устройството:производителите определят експлоатационния живот на индукционните котли за 20 – 30 години. Не можете обаче да отречете на индукционните пещи тяхната издръжливост, но можете да имате някои резерви относно системата за разпределение на топлината . Трайността на отоплителната система, базирана на водно подово отопление, е много по-ниска. От друга страна , инфрачервените нагревателни фолиа са отопление, което ще продължи цял живот , тъй като не използват нагревателна среда, тръби, проводници и други части, които са подложени на износване. Единствената част от инфрачервеното подово отопление, която може да се износи, е термостатът, който може да бъде заменен.

Наличност: в момента индукционните котли са много по-достъпни от термопомпите, но именно нагревателното фолио, поради простата си структура, осигурява най-голяма, постоянна наличност.

Разликите показват, че изборът на индукционна пещ или нагревателно фолио си струва да се вземе с калкулатор в ръка.

Индукционна пещ или нагревателно фолио - резюме

И двете представени устройства са и ще представляват интерес за хората, които търсят алтернативни източници на топлина . Както индукционните котли, така и инфрачервените нагревателни фолиа могат да бъдат както основен източник на топлина в къщата, така и допълнителен. Предимството на индукционните котли е възможността за свързване към съществуващата инсталация, но в случай на изграждане на къща това предимство се стопява.

Поставянето на инфрачервени нагревателни фолиа е по-бързо и лесно. Не трябва да се забравя също, че инфрачервеното отопление включва и нагреватели. Монтажът на този тип уред се състои в закрепването му на подходящо място и включването му в контакт. 

Пазарът на електрически отоплителни системи със сигурност ще се развива. Откъде идва нашата увереност? То произтича от природата на електрическия ток, чиято наличност е безспорна. В днешно време страна с недостиг на електроенергия практически изчезва от картата, така че можем да бъдем уверени в бъдещето на електрическите отоплителни системи. 

 

Нагревателни филми нетипична употреба - резюме

Горните примери показват широките възможности за използване на инфрачервени нагревателни филми. Както можете да видите, гъвкавостта на това решение го прави приложимо в много области. Дори в толкова невероятно като плъзгане .

Разглеждайки многобройните примери, посочени по-горе, можете да стигнете до извода, че инфрачервеното отоплително фолио със сигурност ще намери още много необичайни решения, а ние сме ограничени само от въображението и изобретателността си при измислянето им.

Както типичните, така и необичайните места на приложение на нагревателни филми се нуждаят от предварителни оценки. В това помага нашият калкулатор , който ще изчисли прогнозната цена на нагревателните фолиа Heat Decor в най-често срещаното приложение – под пода на къщата.

Вашият коментар