монтиране на настилка върху подово отопление

КАКЪВ ПОД ДА ИЗБЕРЕМ, КОГАТО ПЛАНИРАМЕ ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ?

С настъпването на пролетта често и с удоволствие правим различни промени в жилището си. Преместваме или подменяме мебели, обновяваме стени или ги боядисваме в друг цвят. Единствената повърхност, която е останала непроменена в продължение на много години, е подът. Ето защо е важно да изберете правилния тип под, когато проектирате интериора си. Когато проучваме наличните варианти, трябва да обърнем еднакво внимание не само на издръжливостта на подовата настилка, но и на естетическия параметър.

Когато решаваме кое електрическо подово отопление да изберем, си струва да изберем правилния тип подова настилка, за да можем да се насладим на комфорта на топлия под при ниска консумация на електроенергия.

Какви аспекти трябва да имате предвид, когато решавате да купите и инсталирате плаващ под в къщата или апартамента си?

Видът на помещението:   в зависимост от предназначението на помещението: баня, дневна или спалня, характерът на интериора определя конкретния вид подова настилка;
    – интериорен дизайн: цветът и текстурата на подовата настилка ще зависят от стила, в който е проектирано помещението;
   – цвят на мебелите и стените: за да бъде целият интериор хармоничен и стилен, рисунъкът и цветът на подовата настилка трябва да съответстват на вида, нюанса и характера на мебелите и стените;
   – размера на помещението: в зависимост от размера на помещението можете да удължите или скъсите интериора, като разположите пода напречно или надлъжно;
   – видът на очакваното подово отопление: съответните технически параметри на пода, като например термичното му съпротивление и дебелината му, ще ви позволят да се възползвате максимално от потенциала на подовото отопление, да улесните монтажа и да поддържате пода в отлично състояние.

Подът, избран индивидуално за нашите нужди, ще гарантира полезност в продължение на много години.

деца играят на отоплителен под

Основните параметри на един под са неговата дебелина и клас на износване AC. Първият се избира в зависимост от предназначението на материала, размера на помещението и количеството тежки мебели в интериора. Дебелината на пода трябва да бъде съобразена с нивото на другите помещения, за да се избегнат опасни прагове.

Плаващите подови настилки се доставят в различни варианти с дебелина от 6 до 12 мм. Колкото по-голяма е дебелината, толкова по-голяма е устойчивостта на деформация. Най-доброто решение е да изберете плаващ под с дебелина около 8-9 мм. Такива продукти вече са устойчиви на деформация и същевременно провеждат правилно топлината от подовото отопление.

За параметъра на дебелината много често има информация за класа на износване (символ AC) – колкото по-висок е той, толкова по-добро е качеството. Когато използвате подово отопление, най-добре е да изберете под от клас AC 3 или AC 4.

Друг важен параметър е класът на полезност, който ни позволява да адаптираме пода към съответното помещение. За използване в семейна къща или апартамент най-добър е под с клас на полезност 31 до 32 – този клас гарантира устойчивост на промените в температурата на подовото отопление.

Независимо дали подовата настилка е ламинат, винил или дърво, трябва да се проверят и техните коефициенти на топлоустойчивост. Този параметър е много важен при адаптирането на материали за подово отопление в дома ни. Препоръчително е максималното съпротивление да не е по-голямо от 0,15 m2 *K/W.

Комфортът при използване на пода е преди всичко топлина

комфорт по отплена настилка

Система Heat Decor под плаващия под.

Инсталирането на нагревателно фолио под плаващ под е най-простият метод за електрическо подово отопление. Нагревателното фолио се поставя директно под пода, върху изолационната подложка Heat Decor.

Предимствата на системата са:

 • възможността за внедряване на системата по време на всеки инвестиционен етап;
 • лесен и бърз монтаж;
 • ниски експлоатационни разходи;
 • ниски инвестиционни разходи в сравнение с други отоплителни инсталации;
 • Ниска конструктивна височина на слоевете на системата: макс. 0,5 cm;
 • равномерно разпределение на температурата в помещението;
 • възможност за отопление на избрани помещения в избрано време и при различни температури;
 • комфорт на топлия под;
  без емисии на CO2.

Какво трябва да направите, за да инсталирате подово отопление в къщата или апартамента си?

1. Готов комплект нагревателно фолио Heat Decor

 • Готовият комплект Heat Decor е предназначен за електрическо подово отопление на помещение. Комплектите нагревателни фолиа са с монтирани клипси изолирани и 3м дълги свързващи проводници.
 • Готовите комплекти от отоплителни фолиа на Heat Decor позволяват бърз и удобен избор на необходимите материали за инсталиране на подово и стенно стайно отопление.
сет за монтаж на подово отопление

2. Изолираща подложка Heat Decor

Използва се за топлоизолация на пода и за потискане на звуците, издавани при ходене. Използва се под плаващи ламинирани подове. Тя се характеризира с висок клас на изолация, устойчивост на натоварвания и неравномерност на основата.

Изолационната подложка Heat Decor е изработена от висококачествена двойно ламинирана камерна полиетиленова пяна.

Едната страна е покрита със слой от PET с отпечатана решетка с размери 5 x 5 cm и 50-сантиметрово разделяне за лесен монтаж на подложката. Другата страна на изолационната рогозка е покрита със специално текстурирано фолио от PET, предназначено за изравняване на терена, което не се мачка, след като бъде положено, и е много удобно за монтаж.

изолация

3. Пароизолационно фолио Heat Decor

Фолиото за подово отопление Heat Decor се използва за изолиране на системата за подово отопление с фолио за подово отопление Heat Decor.

защитен филм за подово отопление

Искате ли да инсталирате отоплителна система Heat Decor във вашия дом или апартамент? Искате ли да научите каква е инвестиционната цена на система Heat Decor? Свържете се с нас!

Вашият коментар