Отоплително фолио

Отоплително фолио зад огледало

Инфрачервеното отопление се свързва предимно с инфрачервени нагреватели или със система от отоплително фолио, монтирана под пода, в стената или тавана. Това съвсем не е единственото приложение на инфрачервения лъч, тъй като  отоплителното фолио под огледалото се оказва практично решение.  Становищата, които получава, и подготовката, която изисква, са описани в текста по-долу.

Досега в нашия блог описвахме нагревателните филми като устройства, монтирани под пода , които отопляват определени помещения в къщата. Системата за инфрачервено отопление е достатъчно гъвкава , за да се използва на много други места , включително под огледала .

Какво трябва да знаете, когато започвате монтажа на нагревателното фолио под огледалото?

 • Особено внимание трябва да се обърне на стената – тя трябва да е равна и равна.
 • Трябва да се използва специално лепило, което свързва нагревателното фолио към основата и към огледалото.
 • Нагревателното фолио против изпарения ще гарантира, че огледалото никога няма да се замъгли – дори след продължителна баня.
 • Отоплителното фолио можете да монтирате сами.
 • Свързването на нагревателното фолио към мрежата изисква подходяща SEP квалификация.
 • Отоплителното фолио под огледалото е много издръжливо решение и осигурява безпроблемна работа в продължение на десетилетия. Това е трайно решение на проблема със замъгленото огледало и улеснява поддържането му чисто. Използва се под огледала с размери над 50 х 12,5 см . Той е допълнителен източник на топлина в банята, който намалява влажността в помещението. То може да бъде единственият източник на отопление в случай на огледала с обща площ от около 80% от площта на пода на помещението или по-малко в помещения с много ниски топлинни загуби.

Отоплително фолио под огледало - кому е нужно?

Няма съмнение, че нагревателното фолио е гъвкаво решение , което има широк спектър от приложения. От четенето на нашия блог можете да научите, че нагревателното фолио се използва предимно като повърхностно отопление. Има обаче много повече начини за използване на нагревателни филми. Един от най-популярните е поставянето на отоплително фолио в банята и по-точно под огледалото . Къде ще работи подобно решение?

Със сигурност всеки е попадал в ситуация, когато излиза от ваната или душа, да не се вижда в огледалото, защото е замъглено. С поставянето на отоплително фолио този проблем напълно отпада. Принципът на работа е прост – огледалото се нагрява от инфрачервен нагревателен филм , който предотвратява замъгляването. В момента това е единственото толкова издръжливо и безопасно нагревателно устройство на пазара, което ви позволява да нагрявате огледалото . Използват се от хора, които ценят комфорта и чистата баня, а огледалото се монтира да служи десетилетия. В резултат на това огледалото против запотяване и банята изискват по-малко почистване. Това е малък разход , който осигурява допълнителен комфорт на всички членове на домакинството.

Инфрачервените нагревателни фолиа са много често използвани от хотели и къщи за гости, които се грижат за комфорта на своите гости. Можете да получите същия комфорт в собствения си дом.

Монтаж на нагревателното фолио под огледалото - стъпка по стъпка

Първата важна стъпка е да подготвите защитен тръбопровод за проводниците, захранващи нагревателното фолио. След това трябва да подготвите мястото, където ще бъде окачено огледалото. Те трябва да бъдат маркирани със защитна лента с нивелир. Залепваме лентичките по контурите и така отбелязваме мястото където ще нанасяме лепилото в спрея .

Следващата стъпка е преминаване на нагревателното фолио на мястото, маркирано с предварително залепени ленти. По този начин се уверяваме, че мястото е правилно измерено. В тази стъпка трябва също да проследите маршрута за електрическите проводници и конектори. След това на мястото на маршрутите трябва да изрежете вдлъбнатина. Ако стената не е направена от гипсокартон, ще трябва да издълбаете място за проводници и фуги. Следващата стъпка е да поставите конекторите на нагревателното фолио и проводниците в кухите места. Много е важно никой компонент да не излиза извън пробитите отвори.

Лепене на нагревателно фолио

HeatDecor предлага  специално спрей лепило , с което ще залепим нагревателното фолио за стената. Лепилото трябва да се нанася равномерно, с плавно движение на ръката по стената – със застъпване. След това нанасяме лепилото върху нагревателното фолио , върху лъскавата му страна, на която се виждат медните ленти. Важно е посоката на нанасяне на лепилото върху фолиото да е перпендикулярна на посоката на нанасяне върху стената.

Оставете готовото фолио за 3 минути да се изпари лепилото и го залепете на предварително подготвеното място на стената. Разполагаме с максимум 30 минути за залепване на фолиото , тъй като след това време лепилото губи трайната си връзка. На този етап трябва да сте изключително внимателни, тъй като фолиото може да се залепи само веднъж. Не е възможно да се коригира позицията на фолиото поради силното залепване на лепилото.

Ако позицията на нагревателното фолио върху стената е правилна, натиснете го силно, като се уверите, че прилепва към стената с цялата си повърхност. След като направите това, вкарайте електрическите проводници в изрязаните вдлъбнатини. Кабелите трябва да бъдат позиционирани точно и не трябва да излизат извън изрязаните вдлъбнатини и стената. Сега е време да свържете проводниците, захранващи нагревателното фолио, с проводниците в тръбопровода.

Залепване на огледало

След като свържете проводниците и подготвите кутията, трябва да залепите огледалото. Използваме същото лепило , което нанасяме равномерно по цялата повърхност на нагревателното фолио . След това нанесете лепилото върху гърба на огледалото. След като нанесем лепилото, можем да откъснем предпазната лента, която предварително сме поставили на стената, и да монтираме превключвателя за нагревателно фолио в електрическата кутия. Трябва да е двуполюсен – отделно за светлината и отделно за нагревателния филм. Преди да залепим огледалото, пускаме нагревателното фолио и с термовизионна камера проверяваме дали устройството работи. Ако нямаме камера, проверяваме с ръка дали нагревателното фолио е топло.

Вижте нашето видео, показващо подробно: монтаж на нагревателното фолио под огледалото.

Ако лепилото се е изпарило, можем да пристъпим към залепване на огледалото. Още веднъж подчертаваме, че огледалото трябва да бъде залепено точно първия път, защото не е възможно да се коригира подредбата му в последствие.

Какво да запомните при монтажа на отоплителното фолио под огледалото?

Има няколко основни правила , които трябва да запомните при монтажа на отоплителното фолио:

 • Използвайте само лепилото, предоставено с комплекта.
 • Лепилото има много силна връзка, така че позицията на огледалото не може да се коригира.
 • Винаги използваме защитни ръкавици и очила по време на лепене.
 • Уверете се, че захранващият кабел не стърчи от стената.

Как да свържа отоплителното фолио към мрежата? Начини

Отоплителното фолио може да се свърже по три начина:

 • Свързваме ключа за нагревателно фолио към ключа за осветлението. Фолиото се включва, когато светне лампата.
 • Свързваме нагревателното фолио към отделен ключ, който се намира до ключа за осветлението.
 • Използваме термостат с външен датчик , който поставяме извън банята.

Първият начин е за хора, които искат парното фолио да се включва при всяко влизане на някой в ​​банята. Вторият метод, от друга страна, изглежда най-разумният, тъй като включваме отоплението на огледалото само когато някой се къпе или взема душ . Третият метод от своя страна е предназначен за бани, където нагревателното фолио е единствен или основен източник на топлина. След това трябва да използвате термостат с два външни сензора , които монтираме извън банята. Тогава огледалото действа като нагревател за баня.

Термостати с два външни сензора можете да намерите в магазина ни heatdecor.bg .

Напомняме ви, че свързването на отоплителния уред към мрежата изисква SEP разрешение.

Една дума накрая

Както можете да видите, нагревателното фолио може да се използва не само като източник на топлина в къща или апартамент. Гъвкавостта на това решение надхвърля използването за отопление и позволява да се използва като устройство против запотяване на огледалото.

Отоплителните фолиа имат много нетрадиционни приложения. Искате ли да знаете какво? Някои от тях са описани в текста ” Нетипично приложение на отоплителното фолио “.

Вашият коментар