термостати - Инфрачервено отопление 5

Стайни термостати – видове и принцип на действие

Стайните термостати и регулатори на температурата са устройства, използвани главно за контрол на стайната температура или температурата на пода в различни видове отоплителни системи. Термостатите допринасят за подобряване на комфорта в ежедневието и намаляват прекомерните експлоатационни разходи на отоплителните системи. Използвайки термостати, можем да контролираме подово отопление или стенни нагреватели, създавайки независима температура във всяка стая на нашата къща, в зависимост от нашите нужди и предпочитания. Използването на термостати и регулатори на температурата ни дава по -голяма свобода в управлението на енергията и елиминира тежката нужда от регулиране на всеки радиатор поотделно.

Има три основни вида:

  1. Стайни термостати с вграден сензор за температура на въздуха, използвани главно за управление на стени, тавани или свободно стоящи електрически нагреватели. Основната задача на термостата е да поддържа комфортна стайна температура чрез включване и изключване на електрическия нагревател. Термостатите се използват и в традиционните системи за отопление на вода с централно отопление.
  2. Термостати за подово отопление с вграден сензор за температура на въздуха и допълнителен външен сензор за контрол на температурата на пода. Термостатите са предназначени за системи за подово отопление, където е необходим едновременен контрол на температурата на пода и стайната температура. Термостатът е проектиран да поддържа комфортна стайна температура, като същевременно ограничава температурата на пода, предпазвайки пода от евентуално прегряване. Тези термостати могат да функционират и като класически стаен термостат за регулиране само на температурата на въздуха, тъй като имат няколко режима на работа в своята функция.
  3. Температурни регулатори с външен температурен сензор, използван за контрол на температурата на пода или други отоплителни системи, където искаме да контролираме само температурата на нагревателя. Температурните регулатори се използват главно за електрически системи за подово отопление, при които искаме само да контролираме температурата на пода.

Всяко от тези устройства за контрол на температурата може допълнително да има опции за програмиране на отоплителни цикли, функция с отворен прозорец или дистанционно WiFi управление чрез приложения на телефона.

РЕЖИМИ НА РАБОТА НА ТЕРМОСТАТИ И ТЕМПЕРАТУРНИ РЕГУЛАТОРИ:

  • IN(стая) – Контрол на температурата чрез вътрешен сензор. Вграденият сензор за температура на въздуха контролира стайната температура, докато подовият сензор е изключен. Режимът се използва във всички видове електрическо отопление, с изключение на подово отопление
  • OUT (под) – Контрол на температурата чрез външен сензор. Външният NTC температурен сензор следи температурата на пода, докато сензорът за въздух в помещението е изключен. Режимът се използва при подово отопление, за да се контролира само температурата на пода.
  • ALL – ВСИЧКИ – вграденият сензор за температура на въздуха контролира температурата в помещението, а подовият сензор ограничава температурата на пода. Режим, използван при електрическо подово отопление.

ИЗБОР НА ТЕРМОСТАТ И КОНТРОЛ

Изборът на подходящ контрол на отоплението е от ключово значение по отношение на правилното и икономично функциониране на отоплителната система.

Изборът на подходящ контрол на подово отопление или управление на електрически нагреватели зависи от аспекти като начина на живот, лекотата на регулиране на отоплителната система или възрастта на лицето, което ще използва отоплението. В зависимост от нуждите на потребителя могат да се използват електронни термостати, които контролират отоплението с програмиране на отоплителни цикли, като регулират стайната температура в определено време спрямо начина на живот. Програмируемите термостати са идеални за отоплителни системи в офиси или на други работни места, където се нуждаем от определена температура за определен период от време.

BHT1000 / W ⇨

термостат 2

За хората, които пътуват често или които ценят комфорта и удобното управление, термостати с WiFi модул ще бъдат подходящи, благодарение на което ще можем лесно и бързо да контролираме нашата отоплителна система от всяка точка на света от нивото на приложението на телефон. Тази функция е много практична и ви позволява оптимално да управлявате енергията в нашия дом, като регулирате температурата към текущия начин на живот.

Температурните регулатори с механично управление с копче ще бъдат подходящи за най -малко взискателните хора или възрастните хора, които искат да затоплят пода.

Вашият коментар