фотоволтаични панели на сградите

Задължителни фотоволтаични панели на сградите – начин да получите по-евтин ток?

Европейският съюз представи планове за развитие на индустрията за възобновяема енергия , които са насочени към независимост от доставките на руски енергийни ресурси, а това може да е начин за по-евтина електроенергия и в България. Една от идеите на европейските политици да станат независими от изкопаемите горива отвъд източната граница са задължителните фотоволтаични панели на обществените сгради. Какво точно означава това? Ние обясняваме.

На 8 март 2022 г. Урсула фон дер Лайен и комисарят, отговорен за „ Зеления нов курс “ публикуваха съобщение, в което представиха плановете на ЕС да се оттегли от енергийните доставки от Русия . Това е отговор на руската инвазия в Украйна.

Първоначално ставаше дума за осигуряване на газ на страните от Европейския съюз . Става дума за задължението на държавите-членки да запълват газовите хранилища поне на 80 процента. до 1 ноември 2022 г. Плановете на ЕС за промени обаче са да обхванат цялата енергийна политика , което ще разберем по-подробно на 18 май, според информацията, публикувана от euractive.com . Въпреки че подробностите не са оповестени досега, се знае, че между другото за ускоряване на развитието на възобновяемите енергийни източници. Можете да се досетите, че слънчевите панели ще играят една от основните роли в политиката на ЕС за възобновяема енергия .

По-малко бюрокрация и повече фотоволтаици

Стратегията на ЕС предполага значително увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в европейския енергиен микс. Политиците искат държавите-членки да намалят бюрокрацията на първо място , като по този начин ускорят издаването на разрешителни за изграждане на слънчеви ферми.

През април Европейската комисия публикува съобщение, в което обяви, че като част от плана REPowerEU държавите-членки ще трябва да преразгледат подробно своите териториални планове, за да изберат райони, където могат да бъдат построени слънчеви и вятърни паркове .

В същото време ЕК иска тези зони да не включват места с ценност за околната среда . Според плановете на ЕС в избрани райони инвеститорът ще получи всички необходими разрешителни в рамките на 12 месеца – в специални случаи този процес ще бъде удължен с 3 месеца. В останалите области инвеститорите ще получат подходящи решения в рамките на 2, максимум 3 години.

Задължителни слънчеви панели

4 фотоволтаици

Европейската комисия трябва да представи и конкретни предположения за развитието на фотоволтаичната индустрия, към която производителите се стремят от дълго време. Според euraactive.com Европейският съюз ще иска да въведе задължителни слънчеви панели на всички обществени сгради – където е възможно. Затова слънчеви ферми биха се появили в почти всички общински служби, училища, библиотеки, музеи и т.н.

Плановете на политиците от ЕС предполагат до края на 2025 г. в ЕС да бъдат създадени 300 GW нови фотоволтаични мощности. Това означава допълнителни 17 TWh електроенергия годишно , а след 2025 г. ще бъде 42 TWh . Увеличеното предлагане на електроенергия ще намали цената й и ще повиши конкурентоспособността на европейската икономика . По-евтиното електричество ще облекчи и портфейлите на отделните потребители.

Електричеството е бъдещето

По-рано се появиха планове за отказ от газ и въглища. Нахлуването на Русия в Украйна значително ги ускори. Насърчаването на проекологични решения, като например нулеви енергийни или пасивни къщи , понастоящем върви ръка за ръка с геополитически цели по отношение на енергийната сигурност . Нарастващото значение на възобновяемите енергийни източници има все по-голяма обществена подкрепа , тъй като Европа осъзна колко важно е развитието на целия континент да стане независимо от руските доставки на горива.

Следователно през следващите години можем да очакваме увеличаване на значението на електричеството от фотоволтаични панели , използвани също за отопление на къщи или промишлени предприятия. Концепцията за разпределена енергия и собствено потребление , популяризирана от, наред с други Полските власти, се вписва идеално в широкообхватните планове на Европейския съюз. Предполага се, че къщата на бъдещето в Европейския съюз е пасивна или с нулеви емисии и ще се отоплява с електричество, като се използват устройства като електрически инфрачервени нагревателни филми. Фактът, че е решение, съобразено с всеки тип сграда.

Ефектът от регламентите и директивите на ЕС са последващи издания на програми за субсидиране за подмяна на стари печки или доста често използваното облекчение за термомодернизация . Преминаването към отопление с нулеви емисии, като инфрачервено нагревателно фолио, следователно не само спестява и намалява емисиите на вредни вещества в атмосферата. Въвеждането на нови регулации, фокусиращи се върху развитието на възобновяемите енергийни източници, е специфичен модел за печеливша и лесна за ползване екология , която е установена от държавите-членки на Европейския съюз.

Актуализация

Както беше съобщено, в сряда, 18 май 2022 г., представителите на Европейската комисия представиха детайлите на плана „ REPowerEU “. Потвърдиха се предишни съобщения, налагащи задължението за монтиране на фотоволтаични панели на битови сгради. Това задължение беше разделено на два етапа. Първият от тях ще се прилага от 2026 г. и ще важи за нови обществени сгради. Вторият ще се отнася до съществуващите сгради с площ над 250 m 2 , в които има възможности за инсталиране на фотоволтаици. Вторият случай се отнася както за обществени, така и за търговски сгради. Това съобщи и Европейската комисияот 2029 г. задължението за инсталиране на фотоволтаични инсталации ще важи за всички новопостроени сгради и къщи.

В сгради, които ще бъдат оборудвани и със съфинансирано съхранение на енергия, електрическото отопление ще се превърне в естествен избор за отопление,  в духа на насърчаваното в момента собствено потребление на електроенергия.

Политиците от ЕС предлагат и пълна забрана на продажбата на котли на твърдо гориво и газ от 2029 г. От друга страна, от 2025 г. на страните-членки на Европейския съюз ще бъде забранено да съфинансират котли на твърдо гориво . Ако предложените промени в закона влязат в сила, ще се сблъскаме с истинска революция в отоплението и промени в правителствената програма за чист въздух .

Източници: Bloomberg, Wysokienapiecie, euractive.com, Reuters

Вашият коментар