Инфрачервено отопление - предимства и недостатъци
Инфрачервено отопление - предимства и недостатъци

Инфрачервено отопление – предимства и недостатъци

Искате ли да изоставите сегашното решение за отопление, използвано във вашия дом? Търсите ли решения, които ще бъдат по-малко натоварващи за вас и околната среда от печката на въглища? Инфрачервено отопление може да бъде бичи око. Въпреки това, преди да поръчате нови радиатори или система за подово отопление, научете повече за инфрачервеното отопление , предимствата и недостатъците, както и разходите.

Въпреки че изглежда иновативно, инфрачервеното отопление е широко разпространено на много места. Ще ги срещнете например в сауни и в медицински кабинети , където се използват благоприятните ефекти на този вид радиация върху здравето. Топлината от специални яки или лампи загрява болните мускули и стави, ускорявайки тяхната регенерация. Слънчевата светлина също се състои от къси и дълги вълни от този тип.

В съвременните хотели често срещано решение е инфрачервеното отопление, разположено зад огледалото в банята . Тогава той има двойна функция – загрява стаята и предотвратява утаяването на пара върху огледалото. В резултат на това огледалото винаги е функционално и остава чисто по -дълго.

Инфрачервено отопление - защо си струва да изберете?

Пред грижите за околната среда, както от сърце, така и от променящите се законови разпоредби, може би сте изправени пред нова форма на осигуряване на топлинен комфорт в сграда. Може ли инфрачервеното отопление да бъде толкова по -екологично решение? Мненията на специалистите са ясни: нагревател, свързан с електричество, излъчващ инфрачервено лъчение, намалява емисиите на вредни вещества в околната среда – в сравнение с котлите на въглища.

Не се нуждаете от котелно помещение или комин , специални връзки или голямо пространство, за да инсталирате инфрачервено отопление . Всичко, от което се нуждаете, е свободно парче пространство на стената, където можете да поставите отоплителния панел, или буквално няколко милиметра пространство под пода.

Какви са предимствата на инфрачервените нагреватели?

Естетично изработените радиатори, както стъклени, така и метални, могат да се превърнат в украса на вашия дом. В допълнение, инфрачервените нагреватели имат много предимства, включително:

 • Те са лесни за сглобяване и разглобяване . Монтират се върху стоманени профили, завинтени директно към стената с разширителни болтове.
 • Те могат да бъдат декоративен елемент. Радиаторите се предлагат в широка гама от цветове и структура от естествени камъни и в еднакви цветове бяло и черно.
 • Те нагряват равномерно цялата стая, като повишават температурата на стените и предметите. Традиционният радиатор работи чрез конвекция, затопляйки въздуха, който се движи нагоре в резултат на неговото движение – в резултат на това температурата под тавана е по -висока, отколкото на пода.
 • Намалете вредните ефекти на спрея с въздуха на прах , който се издига в резултат на стандартно конвекционно нагряване – това ги прави популярен избор за страдащите от алергии,
 • Те имат вграден термостат с функция за пестене на енергия. Освен това, използвайки термостата в радиатора, можем да регулираме комфортната температура в помещението и температурата на самия радиатор.
 • Ниски инвестиционни разходи в сравнение с традиционните отоплителни инсталации.
 • Те са безопасни за използване, имат функции за безопасност на децата и възможност за регулиране на температурата на самия радиатор, предпазвайки го от случайни изгаряния.
 • Чрез програмиране вие решавате кога да включвате и изключвате отоплителния панел.

Какви са предимствата на инфрачервеното подово отопление?

Инсталирането на подово покритие изисква малко повече работа, отколкото добавянето на радиатори в стаята, но в случай на нагревателно фолио това е най -бързият начин да получите комфорта на топъл под. Ето неговите предимства:

 • Дори в цялата къща подовото отопление може да бъде подредено, тествано и пуснато в експлоатация за 1-2 дни! Няма да инсталирате друго подово покритие толкова бързо
 • Подовете са равномерно топли. Температурата на никое място не надвишава препоръчаната от производителите на подове.
 • Системата е устойчива на временно наводняване с вода , което се случва в апартаментите, и ще позволи на пода да се изсуши по -бързо и старателно в такава ситуация.
 • Всяка стая може да бъде програмирана с различна температура и отоплителен цикъл.
 • Системата е дискретна, напълно безшумна и ще бъде обичана от хората, които ценят пълната тишина, докато се отпускат.
 • Децата могат да играят боси на пода, без да се притесняват, че ще настинат.
 • 80% покритие на подовата площ е достатъчно, за да бъде инфрачервената система единственият източник на отопление .

Кое е едно от най -важните предимства на инфрачервеното отопление? Разходи! Разбираемо е, че икономическите въпроси са важни за вас. Топлината е един от най-важните аспекти на човешкото благосъстояние . Това обаче не може да струва твърде много, тъй като бързо ще доведе до неприятен избор: спестете пари или живейте комфортно. Прочетете, за да научите как да избегнете тези дилеми.

Инфрачервено отопление - недостатъци

Къщата ви правилно ли е изолирана? Трябва да знаете отговора на този въпрос, преди да поръчате инфрачервени панели. Ако твърде много топлина изтича през стените или покрива, този вид отопление вече не си струва. Цената му зависи и от цената на електроенергията, върху която нямаме влияние, освен ако нямаме собствена фотоволтаична инсталация, която произвежда електричество. Няма да загрявате водата и с инфрачервени панели. Ако не използвате общинския му източник, помислете за допълнително решение, което да му помогне да го затопли

Инфрачервено отопление - разходи

Каква е цената на инсталирането и използването на инфрачервена отоплителна система в сравнение с термопомпа и газова кондензационна пещ е показана в статията  ” Електрическо подово отопление, изгодно ли е?” “. Препоръчваме!

ВИЖТЕ КАК РАБОТИ ОТОПЛЕНИЕТО С ФОЛИА :

Резюме

Вече знаете предимствата и недостатъците на инфрачервеното отопление. Ако смятате, че това е оферта за вас, използвайте друг съвет на специалист. Тогава модерните отоплителни системи няма да имат тайни за вас.

Вашият коментар